09 November 2012

APPLY BR1M ONLINE NOW! REGISTER HERE!

APPLY BR1M ONLINE NOW! REGISTER HERE!

Apply BR1M online now with Lembaga Hasil Dalam Negeri, register here without going to the LHDN offices.

By visiting the following LHDN Official Link and you will see the following box appear in the middle of webpage, apply BR1M online by giving all accurate and correct information as required.

LHDN Official Webpage for BR1M:  ebr1m.hasil.gov.my

The following are the brief summary for the requirements you need to fulfill before applying the BR1M aid:

•   Isi rumah yang layak (RM500):
(i)       Warganegara Malaysia;
(ii)      Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan
isi rumah RM3,000 dan ke bawah.
> Berkahwin;
> Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah;
> Bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah (dalam rumah yang sama).
(iii)     Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3,000 dan ke bawah.

•   Individu yang layak (RM250):
(i)       Warganegara Malaysia;
(ii)      Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah.

•   Tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1Malaysia.
•   Hanya pemohon yang berjaya sahaja layak menuntut bayaran.

PENDAFTARAN BR1M 2.0 SECARA ONLINE DAPAT SAMBUTAN

PENDAFTARAN BR1M 2.0 SECARA ONLINE DAPAT SAMBUTAN | Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, pendaftaran secara dalam talian untuk BR1M 2.0 mendapat sambutan di luar jangkaan.

    “Hanya dalam tempoh dua hari dari 1 November hingga 2 November, kami menerima 148,000 permohonan secara dalam talian.

    “Sambutan ini menunjukkan bahawa sistem dalam talian (online) memudahkan orang ramai,” katanya selepas majlis pecah tanah di tapak kompleks bangunan baru Asrama Anak-Anak Yatim dan Warga Miskin Budi Mulia Nurul Huda di Chemor pada Sabtu.


Ahmad Husni berkata, permohonan itu menumpukan individu bujang yang berhak untuk mendapat bantuan sebanyak RM250, dan keluarga yang tidak menerima bantuan BR1M RM300 pada awal tahun ini.

    “Bagi mereka yang menerima bantuan pada tahun ini, mereka tidak perlu memohon lagi kerana nama mereka sudah berada dalam sistem.

    “Mereka hanya perlu memaklumkan kepada kita sekiranya terdapat perubahan pada alamat atau ketua keluarga sudah meninggal dunia,” kata beliau, sambil menambah bahawa para pemohon juga boleh menggunakan borang permohonan daripada agensi kerajaan selain pendekatan secara dalam talian.

Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M 2.0) Online Application Form (Borang Permohonan)

Kepada pemohon BR1M 2.0 , anda boleh membuat permohonan atau kemaskini data peribadi anda secara atas talian (online) dengan melayari laman web berikut

PERMOHONAN / KEMASKINI BORANG BR1M 2.0

Untuk anda yang ingin mengisi secara manual, boleh download Borang Permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysa (BR1M) 2.0 pada pautan di bawah:

Download Borang Permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysa (BR1M) 2.0


No comments: