08 December 2010

Buah Zakar Bengkak Sebesar Guli

Buah Zakar Bengkak Sebesar Guli - Testis Bengkak

SAYA berumur 46 tahun, sejak akhir-akhir ini sudah dua kali mengalami bengkak buah zakar di sebelah kiri bahagian atas sebesar buah guli.

Saya cuba picit tetapi amat sakit dan ngilu selepas tiga hari bengkak itu sembuh sendiri. Untuk makluman doktor saiz sebelah kiri lebih besar daripada sebelah kanan. Saya takut masalah ini berulang lagi.


INSAN RUNGSING
Muar, Johor

Buah zakar jarang membesar kecuali jika terdapat ketumbuhan atau radang akibat kecederaan atau infeksi; terdapat kebengkakan kepada sebahagian strukturnya seperti ketumbuhan cista (ketumbuhan mengandungi cecair) atau ketumbesaran buah zakar akibat air pasang.

Jika anda biasa dengan amalan memeriksa buah zakar secara sendiri, sudah tentu anda dapat mengesan perubahan luar biasa dengan cepat dan boleh rujuk kepada doktor.

Jika terdapat kebengkakan kepada buah zakar anda doktor akan lakukan pemeriksaan saringan untuk mengesan sama ada ketumbuhan itu barah atau sebaliknya.

Barah buah zakar jarang berlaku walaupun semua lelaki berumur 15-40 tahun berisiko mengalaminya. Kemungkinan ia berlaku ialah kurang 1 dalam 100 ribu untuk lelaki Asia kecuali jika lelaki itu mempunyai buah zakar yang tersangkut dalam perut (masalah yang dikenali sebagai Kryptorkidisme) atau saudara terdekat pernah menghidap kanser buah zakar.

Jadi pemeriksaan kendiri buah zakar atau ‘testicular self examination’ ialah satu-satunya pendekatan yang dapat mengesan perubahan yang berlaku kepada buah zakar lebih awal.

Mustahak untuk semua lelaki tahu dan mengenali cara melakukan pemeriksaan kendiri buah zakar. Pemeriksaan ini boleh dilakukan pada bila bila masa, lebih selesa dalam keadaan berseorangan dalam bilik mandi dan dilakukan sebulan sekali.

Secara ringkas buah zakar diampu dengan tapak tangan dan dengan tangan yang lagi satu pemeriksaan dilakukan dengan menggunakan ibu jari dan beberapa jari lain. Selepas itu buah zakar diraba dengan menggunakan jari kedua-dua tangan untuk diteliti, mengesan jika ada ketulan di permukaan buah zakar.

Jika ada sesuatu, cepat jumpa doktor. Apabila anda rujuk kepada doktor, pemeriksaan buah zakar dengan mengukur saiz dengan alat pengukur bergelar Orkidometer dilakukan dengan meneliti kebengkakan atau ketumbuhan.

Jika perlu doktor akan uruskan ujian imbasan dengan alat ultrasound atau lakukan ujian darah untuk pemeriksaan saringan petunjuk kanser, menyukat BHCG dan AFP.

Jika salah satu ujian itu positif, ini petanda barah dan pemeriksaan susulan imbasan canggih akan dilakukan untuk mengesan sekiranya kanser merebak ke tempat lain.
_________________________________
Rahsia Mengenai Zakar Artikel Zakar dari Harian Metro berkaitan Zakar Masalah senggama kerana zakar terlalu besar zakar boleh patah Buah zakar gatal Zakar tidak berfungsi Zakar tak perlu berkhatan Zakar ejakulasi awal Suami risau air mani tiada sperma Zakar senak guna pam vakum Jerawat tumbuh di telur zakar Lelaki punya satu biji buah zakar Radang Zakar bengkak keluar nanah dari zakar setelah bersetubuh sapu minyak zaitun pada zakar zakar patah zakar bengkak suami sering urut zakar untuk power zakar retak semasa bersetubuh kerana zakar berkulup pasangan kerap beronani atau melancap zakar mengecut dan kecil isteri tidak puas dalam bersetubuh kepala zakar kaki melancap berubah jadi hijau pengantin risau zakar membengkak punca kurang sperma kepala zakar lembik kerana patah kulit zakar hitam lebam zakar tiba tiba layu sakit kerandut buah zakar saluran kecing tidak di kepala zakar zakar tiba tiba membengkak zakar lain daripada normal zakar bengkak dan tiada sperma tahi palat di takuk zakar suami buat ujuan air mani pakaian ketat ubah posisi buah zakar zakar warga emas tidak berfungsi sukar bersama isteri monopaus zakar membesar semulajadi zakar terlentuk ke kiri suami suka beronani alat kelamin tidak memberi kepuasan amalan sonsang - masuk zakar dalam mulut atau dubur sakit selepas bersetubuh tekanan mati pucuk pancut air main diluar faraj isteri sukar bersetubuh kerana zakar panjang air mani meleleh suami mudah pancut zakar bintik bintik zakar tiada kepala gay bukan penyakit Belum dapat zuriat kerana zakar tidak keras zakar bengkak sebelah zakar perlu dibelai untuk kuatkan ransangan zakar selalu tewas cara tahu testis sihat buah zakar bengkak sebesar guli risiko alat ubah saiz zakar pil tambah sperma air mani buah zakar satu bukan dua zakar layu lama tak guna melancap bawa keburukan pantat rahsia hati lelaki gambar zakar rahsia melancap gay nama nama islam gambar konek batang lancap telanjang air mani gambar artis perempuan rahsia tarikh lahir tukang urut sperma rahsia tahi lalat maskulin hisap batang nama anak nama bayi gambar batang majalah kesihatan cari kenalan artis malaysia wanita model macho badan cinta sunat petua budak nama-nama anak kuat kemaluan model lelaki malaysia tentang remaja satu hati gambar kemaluan yasmin ahmad kulum zakar ubat kuat sifat seluar dalam indonesia alat kelamin jururawat vs perempuan cari kawan lelaki handsome waktu subur metroseksual nama bayi lelaki dalam islam hebat gersang boleh dan perempuan teman mencari teman adab perhubungan lelaki dan perempuan pakaian Lelaki Melancap Lelaki Gay Batang Lelaki Lelaki Perempuan Nama Anak Lelaki Nama Bayi Lelaki Model Lelaki Lelaki dan Perempuan lelaki melancap hisap batang lelaki rahsia lelaki lelaki gay gambar konek lelaki nama nama islam lelaki lelaki telanjang gambar artis lelaki gambar zakar lelaki

No comments: