Bahan-bahan:
150 gram mentega – cairkan dan tapis
100 gram daun bayam – dicincang
6 biji kuning telur
2 sudu makan jus lemon.
10 keping kulit tart (rujuk resepi tart telur)
Sos telur (rujuk resepi tart telur)
Bahan inti:
200 gram daging
30 gram lobak merah
30 gram seleri
50 gram bawang besar
5 biji cendawan butang
½ cawan tomato puri
1 helai daun salam
5 sudu makan minyak masak
½ sudu makan garam
Cara penyediaan:
Untuk inti : Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, lobak merah dan seleri sehingga naik bau. Masukkan daging dan tomato puri. Setelah daging masak, masukkan daun salam dan garam. Gaul rata hingaa hampir kering.
Masukkan bayam dan sos telur ke dalam inti daging dan gaul rata. Isi kulit tart dengan campuran inti ini
Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 C selama 15 minit. Hidangkan bersama sos telur.
_________________________________
No comments:
Post a Comment