07 November 2011

Pasangan Terlanjur Tipu Tarikh Nikah - Anak Haram!

Apa mahu jadi sama ini orang muda-muda. Lelaki perempuan semua sama. Sudah puas mahu main jolok-jolok, pancut-pancut kemudian bikin anak dalam perut, lagi mahu tukar tarikh nikah. Ini mesti malu punya fasal. Dulu-dulu masa jolok-jolok malu tidak ada mahu ingat, suka-suka ikut nafsu langgar batas agama sana sini, besar punya maksiat, besar punya dosa, bikin malu sama orang kampung, orang bandar, sekolah lama, tadika lama, ibu ayah juga sama datuk, sama nenek, sama kakak, sama abang, sama adik, sama sepupu juga, emak saudara, nenek saudara, juga sama-sama orang Malaysia. Apa ini sudah jadi Western punya budaya, kasi kehidupan rosak, punah, binasa macam tidak ada agama juga. Jahil!

Sekarang sudah rosak kita punya bangsa punya nama. Malaysia kini bukan negara suci. Malaysia punya nama sudah kena rogol sama ini orang punya nafsu tak boleh kawal. Rosak binasa kita punya budaya. Anak haram bikin anak kandung juga. Nanti Islam punya orang mahu kasi nikah itu anak, susah juga mahu jadi wali. Apa ini orang, tidak fikir anak punya masa depankah?

Pasangan terlanjur tipu tarikh nikah
Disediakan oleh Berita Harian
Elak kandungan ditakrif anak tidak sah taraf


KUALA TERENGGANU: Ramai pasangan terlanjur di negeri ini dikesan sanggup menipu tarikh pernikahan mereka bagi mengelak anak sedang dikandung ditakrifkan sebagai anak tidak sah taraf. Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah negeri, Wan Mohd Zakri Wan Mohd, berkata tindakan tidak bertanggungjawab itu bukan saja menyalahi hukum syarak, malah menyebabkan keturunan sesebuah keluarga itu tidak sah, malah tergolong dalam zina. Malah, katanya, ada beberapa kes Mahkamah Syariah mengesan tindakan pasangan menipu tarikh pernikahan ketika mendaftarkan perkahwinan yang dilangsungkan di luar negara.

"Ada kes pasangan terlanjur sehingga sudah dua bulan mengandungkan anak, kemudian pergi bernikah di Thailand kerana tidak mahu menanggung malu.

"Apabila pulang ke sini dan mahu mendaftarkan pernikahan itu, mereka menipu kononnya tarikh pernikahan di Thailand berlangsung pada 1 Januari dan dimasukkan ke dalam sijil nikah dari negara berkenaan, sedangkan mereka sebenarnya bernikah pada 1 Mac.

"Perkara seperti ini juga banyak membabitkan golongan VIP kerana mereka hanya perlu membayar sejumlah wang untuk mendapatkan sijil nikah kosong dan meletakkan tarikh tertentu seperti yang dikehendaki," katanya ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Beliau berkata, penipuan tarikh perkahwinan akan memberi kesan terhadap nasab keturunan, terutama sekiranya membabitkan pendaftaran perkahwinan apabila si wanitanya sudah hamil sebelum pernikahan.

"Perkiraan anak tidak sah taraf dibuat bermula dari tarikh perkahwinan, sehinggalah anak itu hendaklah dilahirkan tidak kurang enam bulan dari tempoh pernikahan.

"Sebagai contoh, seorang wanita itu sudah mengandung dan kebiasaannya orang mengandung selama sembilan bulan, tetapi wanita itu pula hanya mengandung enam bulan dua hari. Mengikut hukum syarak, anak ini boleh dibinkan kepada bapanya dan bukan anak luar nikah. Tetapi, jika anak itu lahir kurang enam bulan daripada tarikh pernikahan, maka anak itu tidak sah taraf," katanya.

Justeru, adalah sangat penting untuk Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) meletakkan simbol khas di dalam MyKad sebagai tanda seseorang itu khususnya wanita, adalah anak tidak sah taraf, bagi memelihara keturunannya selepas bernikah dengan lelaki pilihan.

"Ini kerana, apabila seseorang itu mahu berkahwin, dia tidak lagi menggunakan sijil kelahiran (yang tercatat status anak itu sebagai anak tidak sah taraf) dan hanya menggunakan MyKad saja. Jadi, apabila hanya mengguna MyKad, ia bergantung kepada keikhlasan ibu bapa itu sendiri terutama yang mempunyai anak tidak sah taraf untuk mendedahkan kebenaran sebelum bernikah.

"Jika dia anak tidak sah taraf, maka permohonan untuk bernikah menggunakan wali hakim di mahkamah perlu dibuat.. kalau itu berlaku Alhamdulillah, tetapi kalau ibu bapa itu buat diam saja dan tidak memberitahu hal sebenar bahawa anak itu tidak sah taraf, itu yang menjadi kebimbangan kita kerana dia berkemungkinan dinikahkan oleh lelaki yang 'kononnya' adalah bapanya," katanya.

Wan Mohd Zakri berkata, anak tidak sah taraf boleh dikenal pasti menerusi sijil kelahiran yang mencatatkan Seksyen 13 Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian, namun perkara itu tidak tercatat di dalam MyKad, yang mana MyKad lazimnya digunakan sebagai dokumen penting apabila seseorang itu mahu mendirikan rumah tangga.

"Sebab itu kita mahu JPN letakkan simbol khas sebagai contoh tanda bintang pada MyKad anak tidak sah taraf, supaya pihak yang berkenaan boleh mengenal pasti status individu itu sebelum bernikah. Jika wanita terbabit adalah anak tidak sah taraf, maka 'bapanya' tidak layak menjadi wali menikahkan 'anaknya'," katanya.

No comments: