SAYA ingin berkongsi pengalaman berhubung usaha melawan demam denggi dengan hanya makan sup ketam. Ketika
dijangkiti penyakit itu pada Mei tahun lalu, saya mendapati ketam, mengandungi protein yang tinggi, dapat membantu
pembinaan semula platelet darah. Pengambilan sup ketam dipercayai menyebabkan platelet pesakit naik mendadak
dan sekali gus menyembuhkan mereka dengan begitu cepat. Keberkesanan rawatan menggunakan ketam sebagai
terapi oral (dimasak sebagai sup semata-mata) amat menakjubkan kerana pesakit demam denggi yang minum dan
makan satu mangkuk besar sup ketam (500 ml hingga 1 liter) akan mengalami peningkatan kadar platelet yang
mendadak dalam masa singkat, iaitu cuma antara lima hingga lapan jam.
Pesakit akan pulih hampir sepenuhnya dalam tempoh berkenaan. Ketam yang terbaik untuk tujuan ini adalah ketam
nipah yang cengkerangnya berwarna kehitaman dan oren di bahagian bawahnya.
Malah, proses pemulihannya amat pantas kerana pesakit tidak perlu makan multivitamin ataupun pil magnesium untuk
memulihkan tenaga dan staminanya. Juga paling menarik apabila pesakit yang mengalami simptom awal denggi boleh
mengambil sup ketam sebaik saja menyedari tanda diserang denggi.
Sehingga kini pemerhatian saya mendapati tidak kurang daripada 20 kenalan yang diserang denggi sembuh dalam
masa lima hingga lapan jam selepas makan sup ketam. Malah pengalaman saya sendiri juga amat mengagumkan dan
saya pulih sepenuhnya dalam masa tujuh atau lapan jam ketika diserang demam denggi.
Saya harap satu kajian saintifik perlu disegerakan bagi merealisasikan penemuan ini dan orang ramai tidak lagi fobia
dengan wabak demam denggi apabila penawarnya ditemui.
Jika anda hadapi deman denggi atau keluarga anda kami sedia membantu mendapatkan ketam.
No comments:
Post a Comment