21 April 2011

Rahsia Senyuman - Senyuman Wanita - Monalisa

Rahsia di sebalik senyuman

1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .

9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, cuma sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

15. Pujangga menyebut :
" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA".

RAHSIA SENYUMAN MONALISA

Mungkin satu lukisan yang penuh misteri boleh dikatakan adalah lukisan Mona Lisa. Lukisan ini dilukis oleh pelukis terkenal Leonardo da Vinci, seorang yang telah banyak mengilhamkan ciptaan-ciptaan di luar dari zamannya. Leonardo dikatakan adalah seorang pelukis, pereka, jurutera, ahli matematik dan pelbagai lagi bidang menyebabkan ramai yang kagum.

Salah satu hasil dari da Vinci adalah lukisan Mona Lisa. Lukisan ini telah lama menarik minat saya. Saya selalu tertanya-tanya apakah kehebatan lukisan ini sehingga ianya menjadi salah satu karya agung. Ada yang mengatakan senyuman Mona Lisa ini nampak hidup. Ada juga yang mengkajinya dari sudut saintifik bagaimana Leonardo da Vinci menghasilkan lukisan ini. Ada juga yang mengkaji bahan-bahan yang digunakan oleh beliau semasa menghasilkan lukisan ini. Ada yang mengkaji dari sudut nilai kebudayaan, estetik dan juga seni lukisan tersebut.

Tidak kurang juga ada yang mengaitkannya dengan perkara luar biasa seperti UFO. Pelbagai teori konspirasi dibuat yang mengaitkan perkara-perkara aneh tentang lukisan da Vinci ini. Bahkan ada yang mengatakan lukisan ini mengandungi mesej tersembunyi dari Leonardo sendiri. Tetapi apa yang jelas bagi saya ialah Mona Lisa tidak ada bulu kening. Cuba anda perhatikan.

Lukisan ini sudah berusia lebih dari 500 tahun. Ianya masih lagi dalam keadaan baik. Ia juga pernah dicuri pada 21 August 1911 semasa dipamerkan di Musée du Louvre, Paris. Pencurinya adalah pekerja muzium itu sendiri, Vincenzo Peruggia. Lukisan ini berjaya diperoleh semula apabila Peruggia tertangkap.

Bagi saya lukisan ini adalah satu hasil sejarah. Ia memberi gambaran tentang keadaan pada zaman Leonardo da Vinci terutama bagi kaum wanita. Banyak interpretasi yang boleh dibuat tentang bahasa badan Mona Lisa dalam lukisan potret tersebut.

Sebenarnya tiadapun perkara yang ajaib tentang lukisan ini. Barat memang menyanjung lukisan ini, mungkin kerana ia adalah karya dari mereka. Namun fakta yang ianya telah dihasilkan 500 tahun dahulu dengan kualiti sedemikian adalah sesuatu yang mengkagumkan. Anda bagaimana?

No comments: