08 December 2010

Kulup Zakar - Bersunat - Kesilapan Semasa Berkhatan

Berlaku kesilapan ketika berkhatan

SOALAN

SAYA ada masalah zakar yang tidak mempunyai kepala selepas berlaku kesilapan ketika berkhatan. Zakar saya terhad untuk memanjang disebabkan pegawai perubatan di sebuah klinik memotong hanya sebahagian kulit zakar dan terus menjahitnya.

Ketika kecil saya mengalami masalah kulit zakar melekat pada kepala zakar. Apa patut saya lakukan?

WAN TOI
Marang, Terengganu


JAWAPAN

Anggota kelamin lelaki atau ‘penis’ atau zakar mempunyai bahagian penghujung lembut dan ditutupi kulit yang bergelar kulup. Kulit penutup ini dibedah buang dalam prosedur berkhatan atau pembedahan ‘circumcision’.

Dalam keadaan biasa yang mana kulup itu mudah dilucut atau ditarik untuk mendedahkan kepala zakar, mudah untuk kulit kulup itu dibuang.

Apabila kulit kulup itu melekat kepada kepala zakar dan payah dilurutkan, sukar membuang kulup itu dengan betul.

Jika sebahagian kulit kulup saja dibuang, kulit yang melekat kepada bahagian penghujung zakar menyekat kepala zakar daripada terdedah dan penghujung zakar kelihatan macam tiada ‘kepala’.

Jika ereksi berlaku, kepala zakar tertarik ke dalam dan membuatkannya menguncup, sedangkan ia sepatutnya terdedah dan mengembang.

Jarang berlaku parutan antara kulit zakar kepada penghujung zakar dan ini juga menghalang penghujung zakar daripada terdedah atau mengembang.

Sudah tentu kedua-dua keadaan ini mengakibatkan zakar kelihatan cacat atau hodoh. Kedua-dua masalah ini boleh diatasi melalui pembedahan pemulihan.

Anda mungkin mengalami masalah yang saya jelaskan tadi. Bagaimanapun, mustahak untuk anda berjumpa doktor bagi menjalani pemeriksaan dan jika didapati boleh dipulihkan, anda boleh teruskan rawatan tanpa was-was
_________________________________
Rahsia Mengenai Zakar Artikel Zakar dari Harian Metro berkaitan Zakar Masalah senggama kerana zakar terlalu besar zakar boleh patah Buah zakar gatal Zakar tidak berfungsi Zakar tak perlu berkhatan Zakar ejakulasi awal Suami risau air mani tiada sperma Zakar senak guna pam vakum Jerawat tumbuh di telur zakar Lelaki punya satu biji buah zakar Radang Zakar bengkak keluar nanah dari zakar setelah bersetubuh sapu minyak zaitun pada zakar zakar patah zakar bengkak suami sering urut zakar untuk power zakar retak semasa bersetubuh kerana zakar berkulup pasangan kerap beronani atau melancap zakar mengecut dan kecil isteri tidak puas dalam bersetubuh kepala zakar kaki melancap berubah jadi hijau pengantin risau zakar membengkak punca kurang sperma kepala zakar lembik kerana patah kulit zakar hitam lebam zakar tiba tiba layu sakit kerandut buah zakar saluran kecing tidak di kepala zakar zakar tiba tiba membengkak zakar lain daripada normal zakar bengkak dan tiada sperma tahi palat di takuk zakar suami buat ujuan air mani pakaian ketat ubah posisi buah zakar zakar warga emas tidak berfungsi sukar bersama isteri monopaus zakar membesar semulajadi zakar terlentuk ke kiri suami suka beronani alat kelamin tidak memberi kepuasan amalan sonsang - masuk zakar dalam mulut atau dubur sakit selepas bersetubuh tekanan mati pucuk pancut air main diluar faraj isteri sukar bersetubuh kerana zakar panjang air mani meleleh suami mudah pancut zakar bintik bintik zakar tiada kepala gay bukan penyakit Belum dapat zuriat kerana zakar tidak keras zakar bengkak sebelah zakar perlu dibelai untuk kuatkan ransangan zakar selalu tewas cara tahu testis sihat buah zakar bengkak sebesar guli risiko alat ubah saiz zakar pil tambah sperma air mani buah zakar satu bukan dua zakar layu lama tak guna melancap bawa keburukan pantat rahsia hati lelaki gambar zakar rahsia melancap gay nama nama islam gambar konek batang lancap telanjang air mani gambar artis perempuan rahsia tarikh lahir tukang urut sperma rahsia tahi lalat maskulin hisap batang nama anak nama bayi gambar batang majalah kesihatan cari kenalan artis malaysia wanita model macho badan cinta sunat petua budak nama-nama anak kuat kemaluan model lelaki malaysia tentang remaja satu hati gambar kemaluan yasmin ahmad kulum zakar ubat kuat sifat seluar dalam indonesia alat kelamin jururawat vs perempuan cari kawan lelaki handsome waktu subur metroseksual nama bayi lelaki dalam islam hebat gersang boleh dan perempuan teman mencari teman adab perhubungan lelaki dan perempuan pakaian Lelaki Melancap Lelaki Gay Batang Lelaki Lelaki Perempuan Nama Anak Lelaki Nama Bayi Lelaki Model Lelaki Lelaki dan Perempuan lelaki melancap hisap batang lelaki rahsia lelaki lelaki gay gambar konek lelaki nama nama islam lelaki lelaki telanjang gambar artis lelaki gambar zakar lelaki

No comments: